Vanliga frågor

Hitta svar på vanliga frågor och lär dig mer om hur EcoLoc kan förlänga göra din mat säkrare och fräschare under en längre tid. Om du har fler frågor, tveka inte att kontakta oss – vi finns här för att ge din mat en bättre start.

Produkt

Vad ingår i startpaketet?

Vårt startpaket innehåller en EcoLoc, tre specialdesignade lock med kvartsglas för maximal UV-penetration och tre matchande matlådor samt en USB-kabel att använda för att ladda din EcoLoc.

Hur fungerar EcoLoc?

EcoLoc använder patenterad UV-teknologi från PureFize® Technologies för att minska mikroorganismer på din mat, inkluderat de som kan göra dig sjuk och din mat dålig. Med ett enkelt knapptryck säkerställer EcoLoc att din mat blir både fräschare och säkrare.

Hur laddar jag min EcoLoc?

Ladda din EcoLoc med den medföljande USB-kabeln – anslut den bara till vilken USB-strömkälla som helst.

Hur ofta behöver jag ladda EcoLoc?

Laddningsfrekvensen beror på användning, men vanligtvis kan EcoLoc behöva laddas efter 20 cykler.

Kan du se UV-ljuset?

Nej, UV-ljus är inte synligt för det mänskliga ögat; det verkar vid en våglängd bortom det synliga spektrumet. Vi visar det på vår webbplats enbart för att demonstrera hur produkten fungerar.

Användnings och säkerhet

Varför är det bra att minska mängden mikroorganismer på mat?

Att minska mikroorganismer på mat förlänger dess hållbarhet och minskar ditt matsvinn, vilket är i linje med FN:s mål för hållbar utveckling, att halvera det globala matsvinnet till 2030. Genom att minska förekomsten av mikroroganismer som kan göra dig sjuk förbättrar EcoLoc även matsäkerheten, vilket minskar risken för livsmedelsburen smitta som påverkar hundratals miljoner människor globalt varje år.

Vilken typ av UV-teknologi använder EcoLoc?

EcoLoc använder patenterad UV-teknologi från PureFize® Technologies, en svensk innovation som omfattar UV-A, UV-B och UV-C inom samma ljuskälla. Denna teknologi har en mycket effektiv och väldokumenterad bakteriedödande effekt, inkluderat bakterier som E.coli och virus som Sars-COV2.

Är det säkert att använda EcoLoc?

Ja, EcoLoc är designad för att vara säker att använda med funktioner som förhindrar UV-exponering utanför enheten/matlådan och är CE-märkt för din säkerhet.

Försvinner alla mikroorganismer när man använder EcoLoc?

Även om EcoLoc minskar mikrobiell närvaro så steriliserar den inte maten. Det gör att en hälsosam nivå av mikroorganismer är kvar på maten. Förenklat - EcoLoc reducerar mängden mikroorganismer där maten exponeras för UV-ljuset. Dock bestäms reduceringsnivån av exponeringens varaktighet och matens typ, textur och form.

Rengörs maten i botten av behållaren också?

EcoLoc är effektiv på ytor som direkt exponeras för UV-ljuset; innehåll som inte direkt exponeras påverkas inte, vilket gör att en hälsosam nivå av mikroorganismer kommer finnas kvar på maten. Målet är att ta bort tillräckligt mycket mikroorganismer för att göra maten fräschare och säkrare under en längre tid.

Hur ofta kan jag använda EcoLoc?

Du kan använda EcoLoc så ofta som det behövs för att hålla din mat fräsch och säker. Det finns ingen gräns för daglig användning. Dock är tanken att ge din mat en bättre start. Vi rekommenderar att använda den innan du ställer in maten i kylskåpet eller där du vanligtvis förvarar den. EcoLoc kan inte vända effekten, alltså göra dålig mat bra igen, men den hjälper dig att fördröja att maten blir förstörd eller dålig.

Kompatibilitet och köpalternativ

Hur mycket mat kan jag lägga i min matlåda?

Vi rekommenderar att fylla matlådan på ett sätt som låter UV-ljuset nå så mycket av ytan som möjligt på din mat. Idealt innebär detta att ha ett avstånd på cirka tre centimeter från ljuskällorna till ytan på din mat.

Kan jag köpa ytterligare lock?

Ja, ytterligare lock som är kompatibla med EcoLoc finns tillgängliga för separat köp. Du hittar locken här!

Kan jag köpa fler matlådor?

Ja, du kan köpa ytterligare matlådor i olika storlekar eftersom EcoLoc och EcoLoc-locken är helt kompatibla med rektangulära matlådor i IKEA 365+ serien. Dessa matlådor finns tillgängliga i glas, plast och rostfritt stål och kan köpas på ditt närmaste IKEA-varuhus eller på www.ikea.com.

Här är några specifika produktnummer för IKEA 365+ serien som är kompatibla med EcoLoc:

För Europa & USA:

IKEA 365+ glas matbehållare 1,0 liter: 703.591.99

IKEA 365+ glas matbehållare 1,8 liter: 703.592.03

IKEA 365+ plast matbehållare 1,0 liter: 403.591.48

IKEA 365+ plast matbehållare 2,0 liter: 603.591.52

IKEA 365+ plast matbehållare 4,2 liter: 603.930.66

IKEA 365+ rostfritt stål matbehållare 1,0 liter: 094.375.06

För Asien:

IKEA 365+ glas matbehållare 1,0 liter: 103.592.01

IKEA 365+ glas matbehållare 1,8 liter: 203.592.05

IKEA 365+ plast matbehållare 1,0 liter: 203.591.49

IKEA 365+ plast matbehållare 2,0 liter: 403.591.53

IKEA 365+ plast matbehållare 4,2 liter: 603.930.71

IKEA 365+ rostfritt stål matbehållare 1,0 liter: 904.978.02

Vilka matlådor är kompatibla med EcoLoc och dess lock?

Matlådor i IKEA 365+ serien är kompatibla med EcoLoc och EcoLoc-lock. Dessa matlådor finns tillgängliga i glas, plast och rostfritt stål och kan köpas på ditt närmaste IKEA-varuhus eller på www.ikea.com.

Se nedan för specifika produktnummer för IKEA 365+ serien som är kompatibla med EcoLoc och EcoLoc-lock.

För Europa & USA:

IKEA 365+ glas matbehållare 1,0 liter: 703.591.99

IKEA 365+ glas matbehållare 1,8 liter: 703.592.03

IKEA 365+ plast matbehållare 1,0 liter: 403.591.48

IKEA 365+ plast matbehållare 2,0 liter: 603.591.52

IKEA 365+ plast matbehållare 4,2 liter: 603.930.66

IKEA 365+ rostfritt stål matbehållare 1,0 liter: 094.375.06

För Asien:

IKEA 365+ glas matbehållare 1,0 liter: 103.592.01

IKEA 365+ glas matbehållare 1,8 liter: 203.592.05

IKEA 365+ plast matbehållare 1,0 liter: 203.591.49

IKEA 365+ plast matbehållare 2,0 liter: 403.591.53

IKEA 365+ plast matbehållare 4,2 liter: 603.930.71

IKEA 365+ rostfritt stål matbehållare 1,0 liter: 904.978.02

Är EcoLoc bättre än vakuumförsegling?

Medan vakuumförsegling tillfälligt stoppar eller bromsar (beroende på hur vakuumtrycket uppnås) tillväxten av mikrober genom att eliminera syre fungerar EcoLoc väldigt annorlunda genom att PureFizes patenterade UV-ljus aktivt dödar mikrober. Detta innebär att den mikrobiella belastningen på maten inte tillfälligt bromsas ner utan avsevärt minskas.

Tekniska frågeställningar och underhåll

Vad händer om jag avbryter en session?

Att avbryta en session kan minska effekten på reduceringen av mikroorganismer. Det är bäst att låta EcoLoc slutföra cykeln när den väl har startat. Men för din säkerhet stängs UV-ljuset automatiskt om du tar bort enheten från locket.

Hur ska jag förvara min mat efter att ha använt EcoLoc?

Förvara din mat som du normalt skulle gjort, helst i ett kylskåp.

Dödar EcoLoc goda bakterier?

EcoLoc är designad för att minska alla typer av mikroorganismer – virus, bakterier, mögel, svampar och sporer, både patogena och icke-patogena. Målet är inte att avlägsna alla (sterilisera) maten, eftersom viss bakterieexponering är fördelaktig och hjälper till att stärka immunsystemet. Att minska mängden patogener som kan orsaka sjukdomar är avgörande för att göra maten säkrare. EcoLoc strävar efter att uppnå en balans genom att sänka nivåerna av skadliga mikroorganismer som snabbt kan förstöra maten samtidigt som gynnsamma bakterier som är bra för hälsan bibehålls. Vi tror att EcoLoc uppnår en optimal nivå av mikrobiell minskning, vilket gör både maten fräschare och säkrare.

Vilka betalningsalternativ erbjuder ni?

Vi accepterar olika betalningsmetoder, inklusive kreditkort, PayPal, Klarna och andra säkra online betalningslösningar.

Skickar ni EcoLoc till mitt land?

För närvarande erbjuder vi fri frakt till dessa länder:

Alla länder inom EU

Norge

Storbritannien

Singapore

Vad händer med näringsämnena i maten när man använder EcoLoc?

Studier som gjorts av våra partners och PureFize Technologies (företaget bakom den patenterade UV-tekniken) visar att näringsvärdena förblir intakta längre jämfört med de som inte behandlats med PureFize UV-ljus. Mikrober utnyttjar vattnet och näringsämnena i maten som en källa för tillväxt och förökning. Många mikrober, såsom bakterier och svampar, kräver vatten, kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler för att växa och föröka sig. När dessa mikroorganismer kommer i kontakt med mat som erbjuder lämpliga förhållanden för deras tillväxt (såsom fuktighet, näringsämnen och en lämplig temperatur) kan de föröka sig snabbt, vilket leder till att maten försämras eller kontamineras. Som ett exempel: E-coli fördubblar antalet var 17:e minut vid 37 °C.

Generellt sett kan vissa näringsämnen påverkas av UV-ljus. Dock visar forskning att denna effekt korrelerar med UV-ljusets dos (mJ/cm2) och spektrumomfång. EcoLoc verkar inom ett dosintervall optimerat för god bakteriedödande effekt. Inga sådana effekter har hittats i studier av EcoLoc eller partners. EcoLoc genererar inte den UV-dos som finns i studier som visat negativa effekter på näringsämnen.

Varje framgångsrik teknologi för livsmedelsdesinfektion och konservering löser inte helt problemet med matkvalitet. Alla teknologier har för- och nackdelar. Till exempel, om du lagar mat, kommer du att döda nästan alla mikroorganismer, men å andra sidan kommer du att förlora vitaminer, denaturerade proteiner och naturliga smaker. Med EcoLoc kan vi erbjuda ett säkert sätt att minska bakterier på ytan som kan anses vara en signifikant lastreduktion.

Vad är EcoLoc tillverkat av?

EcoLoc är konstruerad av hållbara, högkvalitativa material, vilket säkerställer långvarig användning och säkerhet. De plastkomponenter som används är 100 % återvinningsbara, vilket stödjer miljömässig hållbarhet. För att minimera avfall och förbättra återvinningsbarheten använder EcoLoc en batterilösning med uppladdningsbara batterier. Dessa kan enkelt separeras och återvinnas vid lokala återvinningsstationer vid slutet av deras livscykel, vilket gör EcoLoc till ett bra val för att hålla din mat fräsch och säker längre.

Hur länge kan jag förvara mat efter att ha använt EcoLoc?

Matens hållbarhetstid kan variera, men EcoLoc förlänger generellt fräschheten avsevärt jämfört med mat där EcoLoc inte använts, särskilt i kombination med kylförvaring.

Hur länge kan jag förvara rester efter att ha använt EcoLoc?

När det gäller hur mycket längre maten kan förvaras måste det beaktas att varje fall är helt unikt.

Icke tillagad mat

Den mikrobiella försämringen orsakas av tillväxten av bakterier, jäst och mögel som ofta kommer från miljön och/eller på grund av korskontaminering under bearbetning, förpackning eller hantering. Det vill säga att den mikrobiella aktiviteten vanligtvis startar på ytan av alla friska färska produkter eller någon korrekt tillagad mat. Dessutom kan försämringstakten påskyndas eller försenas beroende på den ursprungliga mängden bakterier på matytan och dess förvaringsförhållanden. EcoLoc kan förlänga hållbarheten för livsmedel, göra de säkrare och minska matsvinn, vilket har bekräftats i tidigare studier gjorda av svenska RISE bland andra partners.

Tillagad mat

Det beror på hur den har tillagats, kylts och hanterats. Därför stöder vi de allmänna rekommendationerna för tillagade rester. Trots detta representerar den korrekta och ansvarsfulla hanteringen av färska och tillagade livsmedel tillsammans med användningen av EcoLoc en lösning för att avsevärt förbättra matens fräschhet, förlänga hållbarheten, säkerställa säkerhet och minska matsvinn.

Har locket två hål?

Det kan se ut som att locket har två hål, men det är kvartsglas. Vi använder kvartsglas eftersom det tillåter maximal UV-penetration, vilket är avgörande för EcoLocs effektivitet.